CCE nv

De artikelconfigurator, what 's in a name?
  • Vergroot letter grootte
  • Standaard letter grootte
  • Verklein letter grootte

De artikelconfigurator

De voorbije jaren was de artikelconfigurator een veelbesproken term bij CCE, bij onze klanten en prospecten. Waar staat deze tool nu eigenlijk voor, wat zijn de toepassingsgebieden, wat zijn de voordelen, ...? Deze vragen kwamen geregeld aan bod tijdens verkoopsgesprekken en demo's.

Het antwoord op deze vragen ligt grotendeels in de naam van de tool zelf. De bedoeling van deze toepassing is om artikels te gaan configureren, samen te stellen, om zo voor een afgewerkt of halfafgewerkt product, tot één artikel te komen. Het is als het ware zoals het klaarmaken van een gerecht, je hebt bepaalde ingrediënten nodig in bepaalde hoeveelheden. Een gerecht bestaat uit verschillende ingrediënten die op hun beurt ook uit ingrediënten bestaan. Als je het gerecht wil klaarmaken neem je gewoon het recept en je krijgt een overzicht van de nodige bestanddelen. In principe werkt de artikelconfigurator op dezelfde manier.

alt alt alt

In bepaalde sectoren zoals de meubel- en textielbranche, de hout- en schrijnwerksector, non-ferro sector, ... zijn kleuren, maten, afwerkingsniveau's, dessins, artikelvarianten, stoffen, ... uiterst belangrijk voor een correcte opvolging van de work-en material flow. Speciaal voor deze sectoren heeft CCE in zijn ERP-pakket de artikelconfigurator gebouwd. De meubel- en textielsector zijn enkel voorbeelden van implementaties, het toepassingsgebied van de artikelconfigurator is immers niet beperkt tot deze sectoren. Deze toepassing is een must voor elk bedrijf dat met een diversiteit aan artikelen en uitvoeringen werkt.

Laten we Perfecta als voorbeeld nemen: voor de productie van één buismeubel zijn er x aantal opties, namelijk de epoxy-kleur, de klassieke afmetingen (met afwijking indien het bedrijf ook niet-standaardmaten produceert), de stoffen, de kleuren, de afwerkingsniveau's, ... U merkt onmiddellijk dat dit onnoemelijk veel varianten oplevert. Zonder artikelconfigurator heb je dus voor elke mogelijke uitvoering een afzonderlijk artikel. Dit houdt in dat het artikelbestand duizelingwekkend hoog wordt én moeilijk te beheren. Dankzij de artikelconfigurator kan het aantal artikelen met factor 10 vereenvoudigd worden. Van tijd- en geldwinst gesproken ...

alt alt alt alt alt

De toepassingsgebieden van deze tool zijn niet beperkt tot de meubelsector. In principe kan de artikelconfigurator voor elk bedrijf die met artikelvarianten te maken heeft, ongeacht de sector, een belangrijk concurrentieel voordeel scheppen. Nemen we als voorbeeld Werkhuizen Timmerman en Duson-Joly. Werkhuizen Timmerman produceert ramen en deuren in hout, aluminium en pvc. Zij hebben ook diverse varianten zoals de afmeting, dikte van het glas, afwerking, de verschillende uitvoeringen (draairaam, kipraam, ...), uitvoering in PVC, hout of aluminium, ... U merkt dat dit bedrijf dezelfde problematiek heeft als Perfecta, maar toch in een andere sector zit. Hetzelfde geldt voor Duson-Joly die keukens-en badkamermeubelen maakt.

De artikelconfigurator kan ook in de voedingsindustrie een belangrijke rol spelen, bijvoorbeeld voor de recepturen van kant-en-klare gerechten. Een gerecht bestaat immers ook uit verschillende bestanddelen en technisch gezien kunnen we hier ook van bill of materials of stuklijsten spreken. In principe kan voor elk artikel waar varianten op bestaan, de artikelconfigurator toegepast worden. Stel bijvoorbeeld een vleesverwerkend bedrijf die aan de grootdistributie levert. De grootdistributie zal haar eisen opleggen qua verpakking, labelling, ... De leverancier zal nu voor 1 artikel tientallen varianten hebben (verpakking, hoeveelheid, UVD, labels en barcodering, ...), en dit verschillend van klant tot klant.

Waarom is de artikelconfigurator zo belangrijk voor uw bedrijf?

Artikelen en producten zijn sleuteltabellen binnen een ERP-systeem, zij vormen de basis van uw onderneming en dienen correct opgevolgd te worden om een optimaal resultaat te bekomen.

De artikelconfigurator is een optie binnen Lisa, maar uiterst belangrijk voor sectoren waar artikelvarianten, kleuren, dessins, maten, ... van primordiaal belang zijn. De artikelconfigurator maakt het mogelijk om het aantal artikelen drastisch te verminderen. Door de vermindering van het aantal artikelen verdwijnt ook voor een groot deel de complexiteit om die artikelen te beheren, waardoor u tijd en dus geld uitspaart. Juist om deze redenen is de artikelconfigurator onontbeerlijk in uw bedrijf.

U ziet dat deze tool heel wat mogelijkheden biedt voor de toekomst, en dit is eigenlijk nog maar het begin ...

 
LISA
de optimale FINANCE & ERP software
Financieel
Geïntegreerd, volledig modulair, eigentijds & gebruiksvriendelijk boekhoudpakket.
mask
onze
partners